Geld voor je laten werken is dé weg naar financieel vrij worden. Maar hoe? Wat zijn de mogelijkheden tot geld voor je laten werken? Hieronder bekijken we 5 mogelijkheden ter inspiratie. Laten we direct beginnen. 

1. Aandelen en ETF’s

Historisch gezien levert de aandelenmarkt gemiddeld 10% rendement. Als je geld zou beleggen, kan dit iedere 7 jaar verdubbelen. Het enige wat je hoeft te doen is geld voor je laten werken. Aandelen en ETF’s behoren daarom tot de beste mogelijkheden om geld voor jou te laten werken. 

De beste mogelijkheid is die van aandelen. Het is mogelijk om serieus hoog rendement te behalen. Denk aan gemiddeld 15% of meer. Dit betekent feitelijk gezien dat iedere 3 – 5 jaar je geld verdubbelt. Maar aandelen is alleen geschikt voor gevorderde beleggers met kennis en ervaring. Voor beginners geeft het veel risico, omdat zij onbewust fouten maken. 

Beginnende beleggers kunnen beter starten met ETF’s. Bijkomend voordeel: ETF beleggen kan leiden tot passief inkomen. En dat is uiteraard de ultieme mogelijkheid tot geld voor je laten werken. 

Alles weten over aandelen en ETF’s? Een van de beste beleggerswebsite is Happy Investors met veel informatie over succesvol beleggen voor financiële onafhankelijkheid. 

2. Vastgoed

Vastgoed is de tweede populaire mogelijkheid om geld voor je te laten werken. Een groot voordeel aan vastgoed is dat het een relatief waardevaste investering is. Je loopt wel meer risico omdat je hypothecaire schuld aangaat. Dat is een feit. Anderzijds kan het leiden tot maandelijkse cashflow. Dit ontstaat wanneer je huurdersinkomsten aftrekt van de maandelijkse kosten. En zodoende kan je als huisjesmelker financieel vrij worden.

Ervaren vastgoed investeerders zoeken naar goede locaties. Zij investeren in nieuwbouw, of knappen oudere panden op. Dit vergt meer kennis en kapitaal. Anderzijds leidt het tot veel hoger rendement, omdat er meestal behoorlijke kapitaalwinst wordt gerealiseerd. 

Leren investeren in vastgoed is een prima mogelijkheid tot geld voor je laten werken. 

3. Cryptomunten

Cryptomunten zijn heel risicovol. Gevaarlijk. Ze kunnen alle kanten op bewegen. En vaak gaat dit in rap tempo. Dat maakt het wel leuk en spannend. Met name de jeugd laat geld voor zich werken middels crypto. Maar helaas verliest menig cryptobelegger behoorlijk veel geld. 

Wij zien crypto als een manier om geld voor jou te laten werken, maar wel met voorzichtigheid. Verdiep je goed in de lange termijn potentie van een cryptoproject. Daarnaast is het verstandig om maximaal 5 – 10% van je vermogen op crypto te zetten. 

4. Daytrading 

Vastgoed, aandelen en ETF’s zijn de beste manieren om geld voor je te laten werken. Alhoewel aandelen fors kunnen dalen of stijgen, is het meestal een lange termijn kwestie. Wie dit geduld niet heeft, kan haar geluk testen met daytrading. 

Bij daytrading ga je dagelijks aandelen, crypto of forex aan- en verkopen. Dit is veel meer actief. Iedere dag 2 tot 4 uur. Dit betekent dat je zelf ook meer moet werken. En daarnaast is het risico veel hoger, omdat je gemakkelijk geld verliest. Meer dan 80% verliest geld met day trading. 

Waarom kiezen sommige mensen dan toch voor day trading? Wel nu, ze willen geld voor zich laten werken maar hebben geen geduld. Ze kiezen voor de snelle weg. De gevaarlijke weg. Het is een optie. En ja, er zijn ervaren traders die veel geld verdienen. Maar succesvolle day traders erkennen dat het een lange termijn spel is. Zij traden iedere dag een paar uur om kleine winsten te halen. Zij streven niet naar grote winsten, omdat de kans op verlies dan toeneemt. En op termijn is dat een losing game!

5. Particuliere Leningen

Tot slot kan je geld voor je laten werken middels particuliere leningen. De term heet P2P Lending. Via P2P platformen kan je geld investeren in particuliere leningen. In ruil voor je kapitaal en risico mag je een vergoeding ontvangen. Dit varieert tussen de 8 a 10%. Wij zien het vooral als aanvulling op aandelen en vastgoed. Een prima manier voor passief inkomen!