Bij het afsluiten van een bepaalde autoverzekering is het altijd zo dat er wordt gekeken naar het karakter waar het voertuig over beschikt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen enerzijds de persoonlijke en anderzijds de zakelijke autoverzekering. Voor deze laatste geldt dat ze er in de basis om bekend staat net wat duurder te zijn in vergelijking met de particuliere variant. Dat hoeft op zich niet meteen een groot probleem te zijn, maar het is natuurlijk wel van belang om daar rekening mee te houden. In ieder geval, wil jij ook graag te weten komen waar je nu precies allemaal op kan rekenen bij het afsluiten van een autoverzekering met zakelijk karakter? Lees dan zeker verder! 

Wat is een zakelijke autoverzekering eigenlijk? 

De zakelijke autoverzekering is eigenlijk gewoon een verzekering die wordt afgesloten voor een zakelijk voertuig. Wanneer je een voertuig aankoopt zal je merken dat er altijd de vraag wordt gesteld of deze gebruikt zal worden voor persoonlijke of voor zakelijke doeleinden. In het laatste geval ben je verplicht om een speciale autoverzekering voor bedrijven af te sluiten. Dit is geen optie, maar een absolute must. Doe je dit niet? Dan is je auto eigenlijk niet verzekerd voor zakelijk gebruik waardoor de verzekeraar bij een schadegeval kan weigeren om tussenbeide te komen. Het hoeft niet gezegd dat je dit absoluut zal willen voorkomen. Het afsluiten van een echte zakelijke verzekering voor je auto is dan ook in de praktijk zeker en vast altijd mooi meegenomen. 

Hoe kan je een zakelijke autoverzekering afsluiten? 

Het afsluiten van een zakelijke autoverzekering kan op dezelfde manieren gebeuren als een gewone autoverzekering voor particulieren. Wat bedoelen we hiermee? Zeer eenvoudig. In eerste instantie geldt ook voor zakelijke autoverzekeringen dat ze wettelijk verplicht dienen te worden afgesloten. Met andere woorden, van zodra het voertuig in het verkeer wordt gebracht dient deze verzekerd te zijn. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk in de praktijk eveneens zo dat je kan kiezen voor de standaard en verplichte WA-verzekering, maar daarnaast zijn er ook uitgebreidere verzekeringen beschikbaar. We maken in ieder geval een onderscheid tussen deze opties: 

  1. De zakelijke WA-verzekering; 
  1. De zakelijke WA+ beperkt cascoverzekering; 
  1. De zakelijke WA+ volledige cascoverzekering; 

Voor elke van bovenstaande verzekering geldt dat ze sowieso altijd is voorzien van de wettelijk verplichte WA-dekking. Vaak is het echter zo dat er ook nog extra dekkingen worden aangeboden. Bij de WA+ beperkt cascoverzekering voor zakelijke voertuigen kan je bijvoorbeeld ook rekenen op de aanwezigheid van dekkingen bij brand- en explosie schade, wanneer er sprake is van natuurgeweld, indien er glasschade optreedt, etc. Door het afsluiten van deze verzekering is je zakelijk voertuig dan ook in één klap een behoorlijk stuk beter verzekerd.  

Wanneer een allrisk zakelijke autoverzekering afsluiten? 

De meest complete zakelijke autoverzekering op de markt is natuurlijk de zogenaamde allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft zowat alle mogelijke risico’s indekt waarmee je kan worden geconfronteerd met betrekking tot jouw zakelijk voertuig. Het gaat hierbij dus met andere woorden niet meer uitsluitend om de dekkingen van de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering. Ook de extra dekking voor schade die je zelf veroorzaakt is aanwezig.  

De allrisk zakelijke autoverzekering afsluiten kan zeer interessant zijn wanneer je ervoor hebt gekozen om een gloednieuw zakelijk voertuig te kopen die je bijgevolg zo optimaal mogelijk wil beschermen. In dat geval is dit type van verzekering eigenlijk sowieso de beste keuze op de markt. 

Bespaartips voor jouw zakelijke autoverzekering 

De premie die je moet betalen voor een zakelijke autoverzekering ligt doorgaans aanzienlijk hoger in vergelijking met een particulier exemplaar. Het is dan ook niet meer dan logisch dat heel wat bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden om deze premie te drukken. Dat is mogelijk op tal van verschillende manieren. Wil jij ook graag ontdekken hoe je de premie van de zakelijke verzekering van je auto kan drukken? Hou dan rekening met de onderstaande bespaartips naast het vergelijken van de verzekeringen zelf bij Diks Verzekeringen

1.) Zakelijke autoverzekeringen vergelijken loont altijd  

Van de autoverzekering is bekend dat ze één van de meest concurrentiële verzekeringen is op de markt. Dat geldt zeker niet alleen maar voor de exemplaren die  door particulieren kunnen worden afgesloten. Ook de zakelijke varianten zijn ontzettend concurrentieel waardoor verzekeraars graag wat extra moeite willen doen om zoveel mogelijk potentiële verzekeringnemers aan te kunnen trekken. In ieder geval, Voordat je overgaat tot het aanvragen van een zakelijke autoverzekering is het sowieso altijd een aanrader om even een vergelijking uit te voeren.  

2.) Kies alleen voor die dekkingen die je echt nodig hebt  

Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering zal je kunnen vaststellen dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken uit verschillende soorten dekkingen. Gaande van de gewone standaard WA-dekking tot de allriskverzekering, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Voor welke van de aangeboden verzekeringen jij nu precies gaat kiezen is altijd afhankelijk van verschillende factoren. In ieder geval is het zeer belangrijk om alleen maar die dekkingen af te sluiten waar je echt behoeften aan hebt. In de praktijk is het zo dat veel bedrijven aanzienlijk te veel betalen voor hun autoverzekering. Dit net omdat ze veel te veel overbodige dekkingen afsluiten. 

3.) Het eigen risico is belangrijker dan je denkt 

Niet alleen bij particuliere autoverzekeringen, maar zeker ook bij de zakelijke autoverzekering is het zo dat je er altijd goed aan doet om aandacht te besteden aan het eigen risico. Toch is dit iets wat in de praktijk ontzettend vaak over het hoofd wordt gezien. Het eigen risico zal in eerste instantie bepalen welk bedrag je moet betalen op het moment dat er zich een ongeval voordoet. Dat is echter niet het enige. Veel mensen en bedrijven weten het misschien niet, maar het eigen risico oefent ook een niet onbelangrijke invloed uit op de premie die je moet betalen voor je autoverzekering. Door het eigen risico enigszins te verhogen is het dan ook mogelijk om de prijs voor je zakelijke autoverzekering gevoelig te verlagen. Dat is altijd mooi meegenomen.