Particulieren en ondernemers veel profijt van een digitaal archief. Er zijn een heleboel voordelen te noemen die komen met een dergelijk archief. We willen graag in deze blog hier wat dieper op ingaan, zodat jij ook weet hoe het in elkaar zit en je op deze manier een goede keuze kan maken over het laten digitaliseren van je analoge archief. Lees snel verder en doe je voordeel met de informatie. 

De voordelen van een digitaal archief 

Honderden jaren hebben we het gedaan met een analoge archief, dit werkte op zich best wel prima, alleen was het zoeken in zo’n archief een ietwat tijdrovende bezigheid, daarbij is het ook zo dat een analoge archief het toestaat aan een persoon met een document te werken aan zijn bureau (of je moet naast elkaar gaan zitten of kopieën maken), terwijl met een digitaal archief daar een veelvoud van mogelijk is. Daarnaast is een digitaal archief in principe niet vatbaar is voor waterschade of brand, tenminste wanneer je een server hebt die op een veilige locatie staat en er ook een extra back-up van het digitale archief is. Het is gemakkelijk en snel navigeren binnen een digitaal archief waardoor documenten vlot gevonden zijn. Het is ook in de bouw steeds vaker gebruikelijk om het bouwdossier van een project te digitaliseren. Wil je meer hierover weten? Kijk dan even op Digitaliseren bouwdossiers bij karmac-digitaliseert.nl. 

Digitalisering en de voordelen 

We hebben de laatste decennia gezien dat alles wat analoog is zo’n beetje gedigitaliseerd is. Of het nu gaat over de media of de manier waarop we communiceren, het digitale doortrekt het allemaal. De verschillende voordelen van digitalisering zijn natuurlijk dat het allemaal een stuk goedkoper is en veel sneller gaat. Vroeger kon je bijvoorbeeld met de telefoon bellen naar Amerika en kostte het heel veel geld. Nu kun je gratis bellen met WhatsApp en ook nog eens een keer met beeld erbij. 

Hij gaat ook een sterke conserverende werking uit van digitale technieken, zo zijn er een aantal digitaliseringsprojecten geweest in wereldberoemde bibliotheek om zo alle belangrijke werken van letterkunde en wetenschap vast te leggen in een digitaal format. 

Dit zijn slechts enkele van de voordelen die komen met de digitalisering van analoge documenten. Wanneer je meer wilt weten over de voordelen en jouw situatie is het goed om contact op te nemen met een expert bij jou in de buurt.