De digitale transformatie is in volle gang en heeft impact op alle sectoren. Bedrijven van diverse omvang en aard vertrouwen steeds meer op verschillende bedrijfssoftware-oplossingen. Dit gebruik varieert van het streven naar een papierloos kantoor, tot het volledig digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen.

ERP-systemen vormen een essentieel onderdeel van deze digitale verschuiving, waarmee bedrijven hun resource planning digitaal kunnen stroomlijnen. ERP-software is doorgaans modulair opgebouwd, waarbij specifieke functies die nodig zijn voor verschillende bedrijfseenheden of afdelingen worden gebundeld in afzonderlijke modules. Deze modules kunnen door de medewerkers van de betreffende eenheid worden gebruikt, mits ze de juiste autorisaties hebben.

De keuze van ERP-software

Elk bedrijf heeft unieke eisen en wensen als het gaat om ERP-software. Deze behoeften variëren afhankelijk van factoren zoals de bedrijfsgrootte en de branche. De markt voor ERP-software is uitgebreid en divers, waardoor er geschikte oplossingen beschikbaar zijn voor bedrijven met de meest specifieke eisen.

Het is van cruciaal belang dat bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe ERP-software eerst hun eigen processen goed analyseren en hun specifieke eisen definiëren. Deze eisen kunnen worden gedocumenteerd in de vorm van een specificatie, die vervolgens als basis dient voor potentiële leveranciers om te beoordelen of zij in staat zijn om het project succesvol uit te voeren.

Waar moet u op letten?

Het is tevens belangrijk dat bedrijven potentiële leveranciers de kans geven om zichzelf en hun oplossingen persoonlijk voor te stellen. Dit geeft niet alleen inzicht in de software en de praktische toepassingen ervan, maar helpt ook bij het beoordelen van de compatibiliteit op interpersoonlijk niveau. ERP-software is bedoeld voor langdurig gebruik, dus het is ideaal als de leverancier zich voor een langere periode als een waardevolle zakelijke partner opstelt.

In specifieke sectoren, met name in de financiële sector, wordt aanbevolen om te zoeken naar leveranciers met expertise binnen uw branche. Deze leveranciers begrijpen de dagelijkse uitdagingen waarmee u te maken heeft en zijn bekend met de vereiste functionaliteiten en modules van ERP-software binnen uw sector.

De implementatie van ERP-software

Na de selectie van een geschikt ERP-systeem komt de volgende stap, namelijk de implementatie. De specifieke implementatieprocedure kan variëren op basis van het gekozen licentiemodel of platform voor het bedienen van de ERP-software. Bij cloudgebaseerde software is er doorgaans geen langdurige installatieperiode vereist. De software wordt aangeschaft en vervolgens via internet tijdig beschikbaar gesteld aan de gebruikers.

In het geval van een on-premises implementatie wordt de software fysiek geïnstalleerd op de eigen servers van het bedrijf, wat doorgaans meer tijd en inspanning vergt. Het bedrijf is dan verantwoordelijk voor het onderhoud en de service van de software. Echter, dit biedt ook volledige controle over de gegevens die in het systeem worden verwerkt. De keuze voor het meest geschikte licentiemodel is uiteindelijk aan het betreffende bedrijf. Als u geïnteresseerd bent in het vergelijken van verschillende leveranciers voor de perfecte oplossing, kunt u terecht op ERPoverzicht.nl en het formulier invullen om een breed scala aan aanbieders met elkaar te vergelijken.